Raaka-aineet kun teen klooridioksidia kotona

1.9.2020

Lukuaika 2 minuuttia

CD / CDS tehdään kotona natriumkloriitista ja suolahaposta 1:1 sekoittamalla siten, että ensituotos on CD ja CDS on kun CD on liuotettu veteen.

Raaka-aineet kun teen klooridioksidia kotona

Raaka-aineita on tasan kaksi ja ne ovat

Nämä ainesosat sekoitetaan 1:1 eli sama määrä kumpaakin yhteen astiaan ulkona, jotta syntyvää kaasua ei joudu hengittämään. Molempien ainesosien sekoittaminen on vaivatonta tehdä lääkeruiskulla mittaamalla 5ml ensin natriumkloriittia astiaan ja sitten suolahappoa samainen 5ml. Ennen kuin suolahapon lisää natriumkloriittiin, ei sinulla ole mitään kiirettä koska vasta yhdessä ne alkavat reagoida toisiinsa.

Muistathan, että valmista klooridioksidia tulee säilyttää ilmatiiviissä astiassa, kylmässä ja poissa UV-säteilyltä, eli esimerkiksi jääkaapissa. Älä käytä metallisia säilytystarpeita, sillä se syöpyy.

Kun olet tehnyt 10 ml CD:tä yllä kerrotulla tavalla, laita tuo CD noin 350 ml vetoiseen astiaan laittamaasi pieneen lasiin, johon tuo 10ml nestettä mahtuu ja joka mahtuu astiaasi sisään. Lisää astiaan noin 300ml puhdasta vettä siten, että vesiraja jää alle lasin pinnan (jotta nesteet eivät sekoitu). Astian tulee olla ilmatiiviisti suljettava, esim patenttikorkilla varustettu kumirenkainen lasiastia. Laita lasi+neste vuorokaudeksi suljettuun astiaan (siihen asti, että nesteet ovat saman värisiä) ja poista alkuperäinen 10 ml ja tee uusi 10 ml seos kuten yllä ohjeistetaan ja laita sekin taas vuorokaudeksi lasiastiaan, jolloin odotat taas nesteiden muttuvan saman värisiksi. Olet nyt 48 tunnin aikana liuottanut CD:tä veteen ja saanut aikaiseksi CDS:ää.

Muistathan, että valmista klooridioksidia tulee säilyttää ilmatiiviissä astiassa, kylmässä ja poissa UV-säteilyltä, eli esimerkiksi jääkaapissa. Yllä tavalla toimimalla sinulle kertyy 20ml CD:tä. Mitä sille tehdä? Laita se omaan pulloon ja jääkaappiin. Käytä sitä esim leikkuulaudan desinfioimiseen tai wc-pytyn pesuun ja desinfiointiin.

(Huom kuvassa yllä on myös ruskea pullo DMSO:ta, joka ei liity tähän ohjeeseen)